Olemme fasilitoineet lukuisia työhyvinvointia kehittäviä, koko henkilöstöä osallistavia yritysprosesseja eri toimialoja edustavissa yrityksissä. Toimintaamme ohjaavia arvoja olivat vuorovaikutuksellisuus, kaikkien kuulluksi tuleminen, kuunteleminen ja huomioiminen, tasavertainen osallisuus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus sekä ratkaisukeskeinen ja voimavaraistava työtapa. Edellä mainitut arvot ovat olleet myös yritysten kehittämistoiminnan onnistumisen kannalta tärkeitä. Alla julkaistujen artikkelien ja blogitekstien avulla pääset syventymään näihin keskeisiin aiheisiin lisää.
9.3.2020
toimintakulttuuri, tuottavuus, työhyvinvointi
Työhyvinvointi on avaintekijä, kun mietitään yrityksen menestystä. Hyvinvoivat työntekijät ovat yrityksen tuloksentekijöitä. Tämä edellyttää avointa ja kaikkia arvostavaa toimintakulttuuria.
9.3.2020
kuulluksi tuleminen, tuottavuus, työhyvinvointi, työntekijän ääni
Yrityksissä työntekijän kuuleminen ei ole itsestäänselvyys. Hiljaisuuden ilmapiiri ei tue luovuutta. Kun työntekijä tulee kuulluksi, kiinnostus yrityksen kehittämiseen kasvaa ja hän ottaa enemmän vastuuta yrityksen menestymisestä.
9.3.2020
ratkaisukeskeisyys, ratkaisupuhe, tulevaisuuteen suuntautuminen, voimavarat
Ratkaisukeskeisellä menetelmällä edistetään määrätietoisesti tavoitteiden, päämäärien ja ratkaisujen löytämistä työyhteisössä. Haasteet nähdään mahdollisuutena kehittyä, ja pienistäkin edistysaskeleista iloitaan.
9.3.2020
LEAPS, Osallistava tuotteistamisprosessi
“Siirryimme perinteisestä tuotteistamisen tavasta osallistavaan tapaan, kun
mietimme yritysprosessin käyttökelpoisuutta yrityksille. Peilasimme ajatuksiamme
yritysten edustajien kanssa yhteisessä kehittämispäivässä.
9.3.2020
arviointityökalun rakentaminen, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin arviointi
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin yhteyttä ei ole aina helppo osoittaa. Siihen tarvitaan helppokäyttöisiä työkaluja, joita yritykset voivat itsenäisesti käyttää. Arviointityökalun kehittämiseen ovatkin osallistuneet yritysprosesseihin osallistuneiden yritysten työntekijät sekä yrittäjät ja yritysten johto.
9.3.2020
ammatillinen osaaminen, ikääntyneet työntekijät, maahanmuuttaja, tuottavuus, työhyvinvointi
Yritykselle osaava henkilöstö merkitsee prosessien parempaa sujumista, työn laatua sekä uusiutumiskykyä. Työntekijälle osaaminen on henkilökohtainen kilpailuvaltti.
9.3.2020
moninaisuuden johtaminen, tasa-arvoinen kohtelu
Moninainen työyhteisö asettaa yhä enemmän haasteita johtamiselle. Moninaisuuden johtamisessa ei ole kyse pelkästään työntekijöiden etnisestä taustasta, vaan ihmisten erilaisuudesta työntekijöinä ja siitä, miten työyhteisössä hyväksymme erilaisuuden.
9.3.2020
Fasilitointi, yhteiskehittely
Toimiakseen tehokkaasti ryhmällä on oltava vastuuhenkilö, jonka roolina on varmistaa, että käytettävät menetelmät vievät asioita eteenpäin ja ryhmä tuottaa päätöksiä. Fasilitaattorilla tulee olla kyky kuulla sellaista, jota ryhmä ei suoraan pysty kertomaan.
9.3.2020
fasilitoija, faslilitointiprosessi, kokemus, reflektointi, rooli, yhteiskehittäminen
Fasilitoijan matkareppuun kertyy runsaasti erilaisia kokemuksia ja kohtaamisia. Jokainen yritysprosessin yhteistyöskentely on ainutlaatuinen tapahtuma, joka ohjaa kaikkia osallistujia tarkastelemaan asioita eri näkökulmista. Fasilitointiprosessi on jatkuvaa oppimista ja oman työskentelyn arviointia.
TYÖHYVINVOINTIBOOSTERI
© Metropolia Ammattikorkeakoulu, LAB-ammattikorkeakoulu
Julkaisija: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Toimittajat: Elina Förster, Carita Kokkala ja Leena Rekola
Sivuston visuaalinen suunnittelu ja tekninen toteutus:
Tanja Kallio / Muotografia ja Jukka Isokoski
Grafiikka: Tanja Kallio
Valokuvat: Jukka Isokoski
Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja
OIVA-sarja 14
Helsinki 2020
ISBN 978-952-328-212-4
ISSN 2490-2055
Tutustu muihin Metropolian julkaisuihin
© 2020 Metropolia